Keuze voor goed ziekenhuis na hartaanval zou levensduur kunnen verlengen

keuze-voor-goed-ziekenhuis-na-hartaanval

Hoogwaardige zorg na een hartaanval kan de levensduur tot ruim een jaar verlengen, stellen Amerikaanse onderzoekers.

Zij onderzochten de gegevens van 120.000 patiënten die tussen 1994 en 1996 behandeld werden na een hartaanval, in vele honderden verschillende ziekenhuizen. Vervolgens werd gekeken wat circa zeventien jaar later de levensverwachting van de patiënten was.

Daaruit bleek dat de patiënten die ten tijde van hun hartaanval behandeld waren in de best gekwalificeerde ziekenhuizen, een gemiddeld negen tot veertien maanden langere levensverwachting hadden. De volledige resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine.

“Het doet er dus toe naar welk ziekenhuis je na een hartaanval gaat”, aldus onderzoeksleider Emily Bucholz  van het Boston Children’s Hospital tegen Associated Press. “Het is de moeite waard om uit te zoeken wat de beste ziekenhuizen in jouw regio zijn.”

Kanttekening

Een kanttekening bij de studie is dat deze gaat over behandelingen uit de jaren negentig, en de zorg na een hartaanval in alle ziekenhuizen steeds beter wordt.