Column Randy 2019-1

Iedere editie publiceren wij een column van onze oprichter, ditmaal een laconieke kijk op een andere aandoening.

“Naast het hart- en longpatiënt zijn, heb ik helaas nog paar andere vervelende en ingrijpende aandoeningen.

In 2016 heb ik tijdens een BBQ een bacterie opgelopen. Een op zichzelf klein probleem zou je denken, maar helaas… na 3 maanden buikloop en 10 kilo te zijn afgevallen is het opeens niet meer zo onschuldig. Na vele en vele onderzoeken kwam de MDL-arts erachter dat ik een vervelende bacterie in mijn darmen heb. Normaliter is een “gezond” persoon deze bacterie na 3 weken weer kwijt, hersteld het lichaam en komend de kilo’s er weer aan.

Maar helaas, na ruim 3 maanden was dit inmiddels tot ‘huisdier status’ verworven bacterie nog steeds in mijn darmen aan het feestvieren. Er zat volgens de MDL-arts ook maar één ding op, een hele hevige kuur -die je uiteraard wél moet afmaken. Na een hele week aan de kuur te zijn geweest mag je weer ontlasting afgeven voor het lab om te zien of het heeft gelopen. En ja hoor, mijn tot ‘huisdier’ verworven bacterie had het feest verlaten en wel zónder even de rotzooi van bijna 4 maanden lang feesten op te ruimen.

Nu bijna 2,5 jaar later ben ik nog steeds bezig met het opruimen van dit zogenaamde feest. Inmiddels 12 kilo afgevallen, nog veel meer onderzoeken verder en een heel strikt en streng FODMap dieet kom ik nog steeds geen kilo aan en snappen de professoren MDL in Maastricht het ook niet meer. De afgelopen 2,5 jaar is gebleken dat ik, dankzij deze feestvierende bacterie, PDS en allerlei soortige intoleranties eraan over heb gehouden. Dus opeens onder andere geen fructose, lactose, gluten, ui, ei, tomaat, knoflook, noten, vruchten en suikers meer. En oh ja, bijna alle groenten beperkt, dus iedere maaltijd tot op de gram alles afwegen. Lekker feest was dat…”