Column Randy 2021-1

Iedere editie publiceren wij een column van onze oprichter, ditmaal over ‘Wat gaan wij maken van 2021’’.

‘Op oudjaarsavond wist ik het al, dit gaat een moeilijk jaar worden, moeilijker dan 2020, met wat meer uitdagingen. Een aantal minuten vóór klokslag 12 uur middernacht, brak de hel los, ‘wij hadden toch een vuurwerkverbod?!’. Ruim anderhalf uur harde knallen, vuurpijlen in de lucht, grondvuurwerk zo hoog dat het boven de daken uitstak. Met ongeloof en verdriet voor de samenleving heb ik het helaas ‘aan moeten horen’. Dit is ónze samenleving, of je het nu wilt of niet. Al die onverlaten die alle maatregelen aan hun laars lappen, wetten en regelgeving met handen en voeten overtreden, schijt hebben aan de volle ziekenhuizen, die niet staan te wachten om een stel van die onverlaten te moeten behandelen aan vuurwerk verwondingen. Voor het eerst boeide het mij ook niet meer of er vuurwerk hooligans vingers, handen of ledematen zouden moeten missen. Het vuurwerk dat er gebruikt werd was niet de ‘normale’ en voorheen ‘goedgekeurde’ vuurwerk, nee het waren van die zware illegale vuurwerkbommen. Als je daar mee wilt ‘spelen’ moet je ook de risico’s dragen en soms draag je dan met een ledemaat minder.

Onze samenleving bestaat gelukkig niet alleen maar uit onverlaten en relschoppers, alhoewel je aan de televisiebeelden met al die relschoppers het bijna wel zou denken. Ik denk dat de samenleving de corona maatregelen een beetje moe zijn. Ik kan begrip opbrengen aan hen die zich willen laten horen, en ik zeg ‘laten horen’. Relschoppen, geweldpleging, plunderingen, dat heeft niets te maken met je ‘laten horen’, dat is crimineel gedrag en levert je een gevangenisstraf op en zo hoort het. In het Engels zeggen ze “don’t do the crime if you can’t do the time”. Wij staan als samenleving dus voor een heleboel nieuwe uitdagingen. Laten wij nu allemaal ‘snel’ tegen Corona gevaccineerd worden, dan kan het ‘normale leven’ weer beginnen, wat een feest zal dát worden!

Ik wens iedereen heel veel sterkte de komende periode, zorg goed voor jezelf en je naasten.’