Hartstichting investeert in LUMC-onderzoek naar kou als wapen tegen hart- en vaatziekten

De Hartstichting financiert samen met haar Britse evenknie de COOLBAT-studie waaraan onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bijdraagt. Doel is om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen door gebruik te maken van kou.

De COOLBAT-studie is een samenwerking tussen het LUMC, Amsterdam UMC en de Universiteit van Nottingham. Het onderzoeksteam, dat in Nederland onder leiding staat van dr. Mariëtte Boon van het LUMC, gaat onderzoeken of het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen valt met bijvoorbeeld koude douches of het dragen van een koelvest. De wetenschappers ontwikkelen ook een app, om deelnemers te motiveren om verkoelende activiteiten lang vol te houden.

Eenvoudige koelingsmethoden

Het is bekend dat blootstelling aan kou een gunstig effect heeft op de vet- en suikerstofwisseling en mogelijk ook op het immuunsysteem. Warmteproductie in bruin vet en skeletspieren speelt hierbij een grote rol en vormt een belangrijk onderdeel van dit onderzoeksproject. Boon is enthousiast over de COOLBAT-studie: “We krijgen de kans om te onderzoeken of deze simpel te implementeren leefstijlmethode een gunstig effect heeft op cardiovasculaire risicofactoren. En dan ook nog in zo’n mooi internationaal consortium waarin vele expertises samenkomen! We gaan samenwerken met een onderzoeksgroep van het Amsterdam UMC die expert is in het immuunsysteem. De groep van de Universiteit van Nottingham heeft ervaring met koudetherapie zoals koelvesten en bovendien in het visualiseren van bruin vet.”

Volgens Boon, die als internist in opleiding behoort tot de onderzoeksgroep van prof. Patrick Rensen bij de LUMC-afdeling Endocrinologie, hebben methoden als koude douches of een koelvest een belangrijk voordeel: ze zijn makkelijk toe te passen door patiënten zelf. “Momenteel zijn ook winterzwemmen en ijsbaden erg populair, maar die activiteiten zijn een stuk lastiger als je niet bij de zee woont of geen ijsbad in je tuin hebt staan”, voegt ze met een knipoog toe. Afgelopen zomer vertelde Boon in een video van de Universiteit van Nederland over de rol van kou bij afvallen.

Versnellen van onderzoek

Het onderzoeksproject kreeg een investering van 1 miljoen euro, waarvan de Hartstichting 675.000 euro voor haar project rekening neemt. Het heeft een looptijd van vier jaar. Net als de andere twee onderzoeken sluit deze studie aan bij een groot, lopend onderzoeksproject van de Hartstichting, die in totaal 1,5 miljoen euro investeert in de drie projecten. De British Heart Foundation (BHF) en het Deutsches Zentrum für Herz-Kreislauf-Forschung (DZHK) dragen samen 2,5 miljoen euro bij. De drie partners willen hiermee bereiken dat onderzoek naar hart- en vaatziekten versneld wordt en nieuwe inzichten oplevert.