Column Randy 2021-5

Iedere editie publiceren wij een column van onze oprichter, ditmaal over ‘Vieren wij dit jaar wél Kerstfeest’.

‘Ruim 11.000 nieuwe coronabesmettingen en de getallen blijven maar oplopen. Af en toe begint het een beetje flauw te worden wanneer je terugkijkt op het jaar en afgelopen April (2021) met een bevriende wetenschapper al gefilosofeerd had hoe het najaar eruit zal gaat zien. Ik kan mij nog goed herinneren dat wij de oplopende coronabesmettingen in het voorjaar al voorspeld hadden, rekening houdende met de voorspelde versoepelingen voor de zomerperiode. Een bevriende medewerker van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vertelde mij nog dat dit niet zou gebeuren vanwege de gestarte corona vaccinaties en mij vertelde dat in augustus iedereen gevaccineerd zou zijn. Ik hoor het hem nog zeggen ‘nou, in augustus is iedereen gevaccineerd’. Zelf waren mijn bevriende wetenschapper en ik het hier niet mee eens, maar hebben zijn mening aangenomen voor wat het was, een mening van een derde, zoals iedereen een mening heeft, de onze incluis. Er is namelijk 1 constante variabele die je nogal moeilijk kan inplannen en waar je absoluut rekening mee moet houden en wel ‘het gedrag van de mens en maatschappij‘ Als socioloog en psycholoog weet ik maar al te goed dat deze constante variabele zich niet laat vertellen, laat staan opleggen, hoe zich te moeten gedragen. Het lokt namelijk het misdragen in de mens en maatschappij uit, of te wel ‘wie ben jij dan wel om mij te vertellen wat ik wel of niet mag, dat maak ik zelf wel uit’ en zo zijn wij weer terug bij af. En de vaccinaties dan? zou je zeggen? Nou, ook dat is eigenlijk niet zo moeilijk te begrijpen. Wij zouden moeten begrijpen dat virussen muteren, of te wel zich aanpassen. Het past zich aan om te kunnen overleven, zo zijn wij als mens ook nog niet af van andere virussen. De jaarlijkse griepprik zou dus in de nabije toekomt kunnen worden uitgebreid met een jaarlijkse coronaprik, zoals huidige 60+ sinds vorig jaar ook al een pneumokokkenprik krijgt en daar hoor je overigens niemand over, apart hè?

Ik wens iedereen fijne hele feestdagen toe.’