Meeste kinderhartoperaties in 2020 uitgevoerd in Erasmus MC

In het Erasmus MC zijn in 2020 de meeste kinderhartoperaties uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Thoraxchirurgie. Van de vier centra waar aangeboren hartafwijkingen worden behandeld, voert het Thoraxcentrum van Erasmus MC de lijst aan.

Zo hebben de Rotterdamse kinderhartchirurgen in totaal 311 procedures uitgevoerd waarbij 137 kinderen jonger dan 1 jaar waren en 61 baby’s jonger dan een maand. Erasmus MC heeft daarmee de meeste kinderen met hartproblemen chirurgisch kunnen helpen. Het Erasmus MC is het enige ziekenhuis in Nederland dat harttransplantaties bij kinderen uitvoert.

Naast de hartoperaties werden in 2020 322 hartinterventies bij kinderen uitgevoerd.

Samenwerking kinderhartfalen

Op het gebied van kinderhartfalen werkt het Erasmus MC nauw samen met het Radboudumc middels het ACAHA-netwerk. Dit samenwerkingsverband bestaat nu 6 jaar en is, gezien het hoge aantal behandelingen en geslaagde operaties, uiterst succesvol. Het ACAHA-netwerk is het grootste samenwerkingsnetwerk op het gebied van hartfalen in Nederland en bestrijkt de regio Gelderland en Zuid-Holland Zuid.