Wetenschappers nodigen heel Nederland uit voor onderzoek naar hart- en vaatziekten

nieuwe app ‘Mijn Hart Telt’

Inzicht in je gezondheid krijgen en tegelijkertijd de wetenschap een handje helpen? Het kan met de nieuwe app ‘Mijn Hart Telt’, gemaakt door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living Lab (NeLL). Alle inwoners van Nederland worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek.

“Het is alsof we op alle keukentafels in Nederland vragenlijsten neerleggen en willekeurige voorbijgangers een bewegingssensor opplakken”, zegt huisarts Tobias Bonten. “Zo kunnen we op een slimme manier de relatie tussen beweging, leefstijl en hart- en vaatziekten onderzoeken. “We zijn onder andere benieuwd of het voor jouw risico op hart- en vaatziekten uitmaakt op welk tijdstip van de dag je beweegt; is het gunstig om je lichaam al in de ochtend aan te zwengelen met een stevige wandeling, of maakt dat niets uit?”, voegt arts-onderzoeker Annemiek Silven van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde toe.

Bereken je hartleeftijd

Iedereen die ouder is dan 18 kan meedoen aan het onderzoek. Het enige wat je hoeft te doen is de ‘Mijn Hart Telt’ app te downloaden op je telefoon. In de app wordt eerst uitgebreid uitgelegd hoe het onderzoek werkt en wat er met alle gegevens gebeurt. Vervolgens houdt de app bij hoe actief de deelnemers zijn, maar ook hoeveel ze slapen. Een week lang vullen de deelnemers korte vragenlijsten in over hun leefstijl. Denk dan aan vragen over wat deelnemers vinden van sporten, of ze op vaste tijden werken en hoe hun eetpatroon eruitziet. Hierna wordt hun ‘hartleeftijd’ berekend. Die test is gemaakt door de Nederlandse Hartstichting en vertaalt de risicofactoren in een inschatting van de leeftijd van iemands hart. Met de gegevens willen de onderzoekers erachter komen hoe beweging en leefstijl van invloed zijn op hart- en vaatziekten onder de algemene bevolking. De onderzoekers verwachten de eerste resultaten begin 2023.

Meedoen? Bekijk hier de website van de Hartstichting over het onderzoek, of download de app direct in de App Store. Vooralsnog is de app alleen beschikbaar voor iPhone. Voor meer informatie kunt u ook mailen naar mijnharttelt@lumc.nl.