Publiekslezing: onzichtbaar hartfalen, op zoek naar betere diagnostiek en behandeling

stethoscoop-hart

Vanavond om 19:30 geven cardiologen Laura Meems en Daan Westenbrink een online publiekslezing over ‘onzichtbaar’ hartfalen, een vorm van hartfalen die moeilijk vast te stellen is.

Bij patiënten met hartfalen kan het hart niet genoeg bloed rond pompen. Hierdoor zijn patiënten niet langer in staat om dagelijkse activiteiten te ondernemen zoals wandelen, traplopen of boodschappen dragen. Bij sommige patiënten met hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd. Dit kan een arts vaststellen met een echo. Maar bij anderen is de pompkracht van het hart niet verminderd en ziet de arts dit niet terug op de echo. Deze vorm van hartfalen is moeilijker vast te stellen en te behandelen en wordt daarom ‘onzichtbaar’ hartfalen genoemd.

Sinds kort begrijpen specialisten in het UMCG ‘onzichtbaar’ hartfalen beter en kunnen zij patiënten beter behandelen. In deze lezing vertellen cardiologen Laura Meems en Daan Westenbrink meer over deze vorm van hartfalen en hoe de behandeling eruit ziet.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling? Wat is hartfalen met een normale pompkracht? Wat zijn de signalen? En welke onderzoeken zijn er nodig om deze onzichtbare vorm van hartfalen op te sporen? En, welke nieuwe behandelmethoden ontwikkelt het UMCG? Ook vertellen ze hoe de nieuwe polikliniek in het UMCG zal bijdragen aan het verbeteren van zorg in de regio.

Andere lezingen en aanmelden

Bekijk alle lezingen in het najaar van 2022 en meldt u aan!