Luis redt soms wel twintig levens per dag

Luis Baptist Herrera is verpleegkundige op de interventiecardiologie van het Erasmus MC. Een waanzinnig stoer vak, vindt hij. ‘De adrenaline giert regelmatig door mijn lijf.’

Luis Baptist Herrera (31), geboren Dominicaan, bracht zijn jeugd door op Aruba. Hij kwam dertien jaar geleden naar Nederland om zijn droom na te jagen. Hij wilde mensenlevens redden, arts worden. Bij toeval kwam Luis terecht in een vak dat hij nog mooier vindt: verpleegkundige in de interventiecardiologie. ‘Dit past zo goed bij mij. Soms red ik met mijn collega’s twintig mensen op een dag.’

Mysterieus

Het was zijn zus die voor Luis een plek regelde op het mbo verpleegkunde. Vanaf de allereerste schooldag was hij gegrepen door het hart. ‘Het is zo’n belangrijk, mysterieus orgaan. Het epicentrum van ons lichaam. Ik begreep ook alle lesstof over het hart meteen, terwijl ik me verder in het Nederlands nauwelijks kon redden. Toen wist ik: daar moet ik iets mee doen.’

Zijn stage liep hij bij Cardiologie van het Erasmus MC. ‘Ik vond het geweldig, maar durfde na mijn opleiding niet meteen te solliciteren. Ik was onzeker, vond dat ik eerst meer ervaring moest opdoen. Maar het bleef door mijn hoofd spoken dat ik bij de beste wilde werken. In mijn vakgebied is dat het Erasmus MC. Mijn familie en vrienden stimuleerden mij om het toch te doen.’

‘Ik begreep alle lesstof over het hart meteen, terwijl ik me verder in het Nederlands nauwelijks kon redden’

‘Toen ik alsnog solliciteerde bleek mijn onzekerheid totaal onnodig. Ik werd zo goed begeleid door alle collega’s.’ Luis volgde verschillende interne opleidingen en klom op tot senior verpleegkundige bij de interventiecardiologie. Op die afdeling komen veel spoedpatiënten met een hartinfarct, veroorzaakt door een verstopping van een bloedvat.‘We gaan dan het lichaam in via kleine sneetjes in de pols of de lies, om het vat weer te openen. Maar we krijgen ook patiënten die een nieuwe hartklep nodig hebben.’

Bang

Het karakter van de afdeling past bij Luis. ‘Dat we vaak razendsnel moeten ingrijpen, geeft een bijzondere sfeer. Als verpleegkundige doe ik actief mee, denk ik mee met de arts en kan ik overal bij helpen. Ik ben een combinatie van anesthesiemedewerker, operatieassistent en verpleegkundige. Daarnaast begeleid ik de patiënten vanaf binnenkomst tot vertrek. Ik kan ervoor zorgen dat mensen minder bang zijn. Dat vind ik mooi.’

Luis zou graag zien dat meer mannen kiezen voor verpleegkunde. ‘Velen denken dat het een soft beroep is waarin je geen carrière kunt maken. Maar ik leer iedere dag nieuwe dingen en mijn carrière heeft nog lang geen plafond. Ook giert de adrenaline regelmatig door mijn lijf. Mijn handelen kan immers het verschil maken tussen leven en dood. Ik heb een waanzinnig stoer vak.’