Nu te zien: harten en vaten in het Natuurhistorisch

In het Natuurhistorisch Museum is een nieuwe tentoonstelling geopend in samenwerking met het Erasmus MC: ’Komt een Leeuw bij de dokter, hart & vaten bij mens & dier’. ‘Het hart zit eigenlijk ontzettend slim in elkaar.’

Als je een hand op je borst legt dan voel je het kloppen: je hart. Via de vaten pompt het hart bloed rond in je lichaam. In de tentoonstelling, die in samenwerking met het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut is ontwikkeld, zie je dat niet alleen jij, maar elk gewerveld dier hart en vaten heeft.  

Naast verschillende dierenharten is in de tentoonstelling te zien hoe Erasmus MC’ers een pacemaker inbrengen, kun je ervaren hoe ingrepen worden geoefend met VR en voelen hoe hard een ziek of gezond mensenhart moet knijpen om je bloed rond te pompen. Een menselijk torso toont de verschillende ingrepen die artsen kunnen doen wanneer het mis gaat met het mensenhart en vaatstelsel. En wist jij dat als we alle bloedvaten van een volwassen mens zouden uitspreiden en aan elkaar leggen, we zo’n 97.000 kilometer aan bloedvat zouden hebben? Dat is tweemaal de wereld rond. 

Het Natuurhistorisch museum 

De tentoongestelde harten zijn afkomstig van kinderhartchirurg Yannick Taverne, die ze weer kreeg van Blijdorp dierenarts Linda Bruins-van Sonsbeek voor zijn onderzoek. Deze bijzondere samenwerking was het uitgangspunt van de tentoonstelling. Taverne: ‘Het bouwplan van een hart is bij alle zoogdieren nagenoeg hetzelfde, van een blauwe vinvis tot een cavia. Als je dat ziet, snap je dat het hart eigenlijk ontzettend slim in elkaar zit.’  

Blijdorp 

Ben je benieuwd naar meer weetjes over dierenharten en -vaten? Ontdek ze in Diergaarde Blijdorp met de speciale hart en vaten-route

De tentoonstelling ‘Komt een leeuw bij de dokter, hart & vaten bij mens & dier‘, is te zien t/m juni 2024.