Bloedtest kan mogelijk kans op ziektes als hartfalen en dementie voorspellen

stethoscoop-hart

Onderzoekers hebben een speciale bloedtest ontwikkeld die de ‘leeftijd’ van je organen bepaalt. Daarmee kunnen artsen het risico op bepaalde ziektes, zoals hartfalen en dementie, voorspellen. Hoewel de studie zich nog in een vroeg stadium bevindt, zijn wetenschappers “hoopvol”.

De bloedtest kan volgens de onderzoekers van de Stanford University in de Amerikaanse staat Californië helpen om de behandeling van aandoeningen eerder te beginnen, voordat mensen er echt ziek van worden.

Mensen bij wie een orgaan sneller veroudert dan de rest van hun lichaam hebben een grotere kans om binnen vijftien jaar een ziekte in dat orgaan te ontwikkelen, blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat donderdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Er deden in totaal 5.676 mensen mee aan het onderzoek.

Het blijkt dat mensen met versnelde orgaanveroudering – dus bij wie de ‘leeftijd’ van de organen hoger wordt geschat dan de daadwerkelijke leeftijd van een persoon – een hogere kans hebben op orgaanziekten. Zo zou de kans op hartfalen voor mensen met versnelde hartveroudering 2,5 keer zo groot zijn als voor mensen die daar niet mee kampen.

Bloedtest kan alzheimer mogelijk eerder identificeren

De veroudering van hersenen en bloedvaten voorspelt het verloop van de ziekte van Alzheimer beter dan de huidige metingen, zeggen de onderzoekers.

Dementie kan zich al tientallen jaren in de hersenen ontwikkelen voordat er symptomen zichtbaar worden. “Hoe eerder ziektes als alzheimer kunnen worden gediagnosticeerd, hoe eerder we kunnen behandelen”, schrijven de onderzoekers. Volgens artsen komen we daarmee dichter bij genezing van dementie.

De resultaten suggereren dat ons bloed duidelijkheid kan bieden over wat er allemaal in ons lichaam gebeurt. In de toekomst willen onderzoekers dan ook een groter, gelijksoortig onderzoek doen waaruit moet blijken dat orgaanveroudering de kans op bepaalde orgaanziektes kan voorspellen.

Hoewel het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, zijn de wetenschappers “hoopvol”. “De bloedtest kan een aanvulling zijn op bestaande methoden”, zegt een arts. Ze hoopt dat deze tests binnen vijf jaar kunnen worden gebruikt om de ziekte van Alzheimer “op tijd” aan te tonen