Laat dineren verhoogt de kans op hoge bloeddruk

laat-dineren-verhoogt-kans-op-hoge-bloeddruk

Kort voor het slapengaan avondeten verhoogt waarschijnlijk de kans op hoge bloeddruk en daarmee hartziektes.

Cardiologen van de Turkse Dokuz Eylül universiteit onderzochten 721 mensen met een hoge bloeddruk, meldt The Telegraph. Bijgehouden werd wat ze aten, hoeveel zout ze binnenkregen, hun ontbijtgewoontes en hoe laat ze dineerden.

Mensen die twee uur of korter voor het slapengaan dineren hebben vaker last van een bloeddruk die ‘s nachts niet goed daalt. Deze vorm van hoge bloeddruk is volgens de onderzoekers extra gevaarlijk.

In totaal leed ruim 24 procent van de ‘late eters’ aan deze vorm van hoge bloeddruk, tegen ruim 14 procent bij mensen die eerder eten. Zij lopen daarmee meer kans op bijvoorbeeld een hartaanval.

Ontbijt

De mensen die laat avondaten, bleken vaak ook het ontbijt over te slaan. Dit is in eerder onderzoeken gelinkt aan de kans op hartziektes.

“Steeds meer mensen slaan het ontbijt over en eten ‘s avonds te laat”, aldus onderzoeksleider Ebru Özpelit op een cardiologencongres in Rome, waar ze over het onderzoek vertelde.

“Het is belangrijk om de ideale tijdstippen om te eten vast te stellen. Dat is mogelijk even belangrijk als wát we eten. Een klein avondmaal vroeg op de avond lijkt het beste”, aldus Özpelit.