Column Randy 2020-1

Iedere editie publiceren wij een column van onze oprichter, ditmaal over onze winterse weer.

‘Van een echte winter kunnen wij al jaren niet meer spreken, laat staan dat onze jongste kinderen en/of kleinkinderen weten wat een échte winter is. De Elfsteden tocht is inmiddels iets wat ‘vroeger’ gedaan werd in Friesland, de laatste was op 4 januari 1997 en gewonnen door Henk Angenent. Voor de oplettenden onder ons, dat was in de vorige eeuw, het vorige millennium zelfs!

Tegenwoordig hebben wij geen sneeuw maar hooikoorts met de kerstdagen en staan in de natuur bloemen en planten in januari in bloei! Het klimaat is veranderd en niet zo zeer aan het veranderen. Voor de critici onder ons, denk alleen maar eens terug over jouw eigen zomers en winters in je jeugd. De laatste échte winter is alweer een decennium geleden in 2010, toen was het strooizout op, lagen binnenvaartschepen vastgevroren in het water, scholen en bedrijven gingen dicht omdat niemand naar hun werk kon komen. Maar onze dappere helden van de thuiszorg kwamen wél naar hun cliënten, desnoods lopend en veel later dan gepland, maar ze waren er wel! Iedereen schold op het vieze winterse weer, de meeste vonden het nu wel weer genoeg geweest zo, het duurde te lang. En tóch kijken wij veelal met weemoed terug op dat stukje oer Hollandse weer, echte winters met sneeuw, sleeën, sneeuwballen gooien, schaatsen. Wat was het mooi hè die échte winter… totdat het weer wekenlang gaat sneeuwen, dan mag het wel weer weg en verlangen wij naar de zomer… alhoewel, die is ook drastisch anders dan wij in dit mooie land gewend zijn, of is dat ‘gewoon’ hoe het nu is… weet jij het…’