Mantelzorg en het coronavirus

Mantelzorg in Coronatijd

Als mantelzorger wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet?

Mag ik (weer) op bezoek bij mijn naaste die zelfstandig thuis woont? En waar moet ik rekening mee houden?

 • De overheid raadde het de afgelopen periode af om bij mensen met een kwetsbare gezondheid en/of hogere leeftijd (70+) op bezoek te gaan.
 • Aanvankelijk was de regel ‘ga niet’. Daarna werd de richtlijn ‘maximaal twee vaste bezoekers per oudere en/of kwetsbare naaste’.
  Inmiddels is ook deze regel versoepeld. En mag je weer ‘gewoon’ (zonder beperking in aantal mensen) bij je kwetsbare en/of oudere naaste op bezoek gaan. Houd je daarbij wel aan de regels van het RIVM.
 • Dus ga alleen als je je fit voelt, en als je naaste die je bezoekt ook geen klachten heeft die wijzen op mogelijke besmetting met het coronavirus. Ook in huis en tuin van je naaste geldt: houd 1,5 meter afstand. Was je handen regelmatig en blijf thuis als je verkouden bent.

Ik ben verkouden en/of heb griepachtige verschijnselen. Wie zorgt er nu voor mijn naaste?

 • Ben je zelf verkouden, heb je verhoging of koorts? Ga niet naar je naaste toe, maar ga op zoek naar alternatieven.
 • Zijn er bijvoorbeeld familieleden, buren, kennissen of vrienden die tijdelijk de mantelzorgtaken van je kunnen overnemen? Of misschien mensen die ze kennen via de kerk, sport)vereniging, ouderenbond of hobbyclub.
 • Je voelt je wellicht bezwaard om hulp te vragen, maar besef goed dat het belangrijk is dat jouw naaste geholpen wordt en dat veel mensen het juist fijn vinden wanneer ze concreet weten waarmee ze kunnen helpen. Vraag tijdig om hulp, wacht niet tot het echt niet meer gaat.
 • Ken je mensen aan wie je hulp kunt vragen maar heb je geen contactgegevens? Maak dan gebruik van social media. Meestal is een persoon snel gevonden bijvoorbeeld via Facebook of LinkedIn. Ken je niemand in de straat van je naaste? Doe een briefje door de brievenbussen in de straat en vraag om hulp.
 • Heeft je naaste thuiszorg? Neem dan met de thuiszorgorganisatie contact op en meld dat je momenteel niet bij jouw hulpbehoevende naaste mantelzorg kunt verlenen. Óf de thuiszorgorganisatie extra taken op zich kan nemen, zal afhankelijk zijn van de mogelijkheden van de organisatie.
 • Ook via het steunpunt mantelzorg in de woonplaats van je naaste en via het Wmo-loket van de gemeente kun je om hulp vragen. En in noodgevallen natuurlijk ook via de huisarts.

Ik kan niet of minder op bezoek gaan bij mijn naaste. Welke alternatieven zijn er?

 • Bel vaker. Misschien kun je met een aantal familieleden en bekenden een rooster maken, zodat er iedere dag iemand met je naaste belt.
 • Maak eventueel gebruik van beeldbellen. Dit kan bijvoorbeeld via WhatsApp, Skype, Facetime, Zoom. Als je zelf niet zo goed thuis bent in het gebruik van deze middelen, vraag dan om hulp in je omgeving.
 • Op de site vanSeniorweb lees je meer over beeldbellen
 • WhatsApp biedt vele mogelijkheden: stuur een spraakbericht, foto’s, filmpjes en breng zowat levendigheid van je dag bij je naaste in huis.
 • Het Ouderenfonds heeft eenhelpdesk Welkom Online. Voor hulp bij beeldbellen en contact houden via social media.
 • Stuur post. Een kaartje of brief, tekeningen van de (klein)kinderen. Schrijf bijvoorbeeld over wat je vandaag gedaan hebt. Of over leuke herinneringen die je samen hebt, misschien omlijst met een een oude foto.
 • Is je naaste een beetje handig op een smartphone of tablet? Dan zijn er veel spelletjes die je samen op afstand kunt spelen, denk aan Wordfeud, Ruzzle of Patience.

Meer informatie

mantelzorg@hartgroep.nl