Smartwatch spoort hartritmestoornissen op

Smartwatch spoort hartritmestoornissen op

(UMC Utrecht) – Met een smartwatch hartaandoeningen voorspellen vóórdat je klachten krijgt? Het kan al, volgens cardioloog Ivo van der Bilt.

Samen met TU Delft en UMC Utrecht doet Ivo onderzoek naar kunstmatige intelligentie en het hartritme. Zo’n 100 hartpatiënten dragen voor dit onderzoek een Fitbit. Dit is een digitaal horloge dat de hartslag meet en een ECG kan maken. Ook een groep gezonde personen doet mee aan het onderzoek.

Het Fitbit-horloge doet om de paar seconden een meting. De gegevens worden anoniem in een slimme database gezet. “De kunstmatige intelligentie vergelijkt de gegevens van hartpatiënten met die van gezonde personen”, zegt Ivo van der Bilt. “Door die vergelijking berekent het systeem of er kenmerken en patronen zijn die typisch zijn voor mensen met hartritmestoornissen. Hiermee kunnen we kunstmatige intelligentie (berekeningen) ontwikkelen, waarmee we denken eerder hartritmestoornissen of hartfalen te kunnen ontdekken en voorspellen. En dat alleen door gebruik te maken van een horloge dat je in de winkel kunt kopen.”

Preventieve zorg

De cardioloog zou het liefst zo’n 10.000 mensen willen volgen. “Dan kun je nog beter voorspellen wie hartproblemen zal ontwikkelen. Mensen waar we via de metingen een afwijkend hartritme bij ontdekken, nodigen wij uit. Ook al hebben ze nog geen klachten. Als de waargenomen registratie blijkt te kloppen, kunnen we eventueel al starten met behandeling. Deze preventieve zorg is pure winst voor de patiënt en voor de arts. Als er geen afwijkingen worden gevonden, kunnen we mensen geruststellen. Uiteraard nemen we privacy erg serieus en gebruiken we de data alleen met toestemming van de deelnemers aan het onderzoek. Verder voldoet de database aan de hoogste veiligheidseisen en mag de data alleen worden ingezien door wetenschappers die een verklaring hebben getekend.”

Het project is nog in de beginfase. Maar Ivo verwacht dat je in de toekomst op deze manier ook andere ziekten kunt voorspellen of ontdekken. “Wat ik er mooi aan vind, is dat je mensen meer regie geeft over hun eigen gezondheid.”