Hartchirurgie in de knel door volle ic’s: al vierduizend patiënten in de wacht

Hartchirurgie in de knel door volle ic’s: al vierduizend patiënten in de wacht

(NU.nl) – Volgens de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) zijn er bijna vierduizend patiënten die geen behandeling hebben gekregen sinds de uitbraak van de coronapandemie. De Nederlandse Hartstichting trekt aan de bel. Als de toestroom van nieuwe coronapatiënten doorzet, is het onmogelijk de zorg te leveren “waarvan we in ons land vinden dat die noodzakelijk is”, aldus de stichting.

Juist de hartchirurgie wordt getroffen door de volle ic’s, omdat na elke hartchirurgische operatie zorg nodig is op een intensive care. “Daarmee ‘concurreert’ de hartchirurgie dus een-op-een met andere ic-behoeftige zorg, zoals de zorg voor coronapatiënten”, zegt Jerry Braun, voorzitter van de NVT.

Door de toename van het aantal coronapatiënten op de ic’s dreigt opnieuw uitstel van andere zorg. “Ons bereiken de eerste signalen dat behandelingen niet door kunnen gaan”, zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting. “Dit gaat ten koste van de gezondheid van hart- en vaatpatiënten.”

“Ook levert uitstel, of de angst voor uitstel, onrust op bij hart- en vaatpatiënten en bij hun naasten. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Voor veel hart- en vaatziekten geldt: hoe eerder klachten worden opgespoord en behandeld, hoe beter de kwaliteit van leven.”

De Hartgroep roept mensen op zich te laten vaccineren tegen COVID-19, zodat de zorg voor hart- en vaatpatiënten niet verder in gevaar komt.