Met oplopende coronacijfers is alertheid belangrijk

oplopende-coronacijfers-01

Landelijk, en ook in de regio Nijmegen, loopt het aantal besmettingen met het coronavirus weer op. Experts spreken uit dat de eerder voorspelde ‘zomergolf’ nu echt is begonnen. De stijging zal de komende maand zeker doorzetten. Daarom roepen wij onze patiënten en bezoekers op om extra alert te zijn als zij naar het Radboudumc komen.

Waarom is alertheid belangrijk?

Edmée Bowles, arts-microbioloog en hoofd van Hygiëne & Infectiepreventie: “Met een toename van de besmettingscijfers in een samenleving waarin nauwelijks beschermende maatregelen meer gelden, loop je nou eenmaal meer risico om besmet te raken. Door alert te zijn, kun je er veel aan doen om te voorkómen dat je een eventuele besmetting mee naar het Radboudumc neemt. Voor ons blijft het belangrijk om kwetsbare patiënten te beschermen tegen een corona-infectie en om te voorkomen dat medewerkers uitvallen door ziekte. Uitval van personeel heeft direct gevolgen voor onze beddencapaciteit, met meer uitstel van zorg als gevolg.”

Geen ‘griepje’

Edmée Bowles: “Voor kwetsbare patiënten, zoals patiënten met een ernstige afweerstoornis, is corona zeker geen ‘griepje’. Zij lopen meer risico op een ernstig beloop van de ziekte dan gezonde mensen, ook met de variant van het coronavirus die er nu is. Maar een infectie met het coronavirus kan ook nadelen hebben voor minder kwetsbare patiënten. Het kan de aandoening verergeren waarvoor iemand behandeld wordt, de behandeling ontregelen of nieuwe langdurige klachten geven zoals long COVID.”

Zo helpt u onze patiënten en medewerkers te beschermen

Iedereen kan bijdragen het Radboudumc zo veilig mogelijk te houden. Dat kan door de drie geldende maatregelen te respecteren: 

  1. Kom alléén naar het Radboudumc  als dat volgens de corona vragenlijst veilig is (tenzij u patiënt bent en de behandelaar een andere afspraak met u heeft gemaakt)
  2. Een zelftest doen vlak voordat u naar het ziekenhuis komt en niet te komen als deze positief is (tenzij u patiënt bent en de behandelaar een andere afspraak met u heeft gemaakt)
  3. In het ziekenhuis overal en de hele tijd een mondneusmasker (over mond én neus) dragen; deze worden uitgereikt bij de ingang.

We horen van veel patiënten positieve geluiden over onze maatregelen. Zij voelen zich veilig en dat is precies waarvoor we het doen. De meeste bezoekers hebben daar gelukkig ook begrip voor en houden zich er goed aan.