Digitale voorlichting verlaagt zorgkosten bij hartpatiënten

20220915-Hartstichting-e-Health-Catharina-Ziekenhuis-1024x683

Vermoedelijk minder angst en bezorgdheid bij hartpatiënten die gebruik maken van e-Health.

Hartpatiënten die na een omleidingsoperatie toegang hebben tot digitale voorlichting (e-Health) gebruiken na deze ingreep minder vaak zorg. Ook voelen patiënten zich sneller beter. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Hartstichting en het Catharina Ziekenhuis onder bijna 300 patiënten. Deze onderzoeksresultaten tonen voor het eerst aan dat digitale voorlichting de zorg kan verbeteren én de zorgkosten kan verlagen.

Het onderzoek werd tussen februari 2020 en oktober 2021 uitgevoerd bij patiënten die in het Catharina Ziekenhuis een geplande openhartoperatie ondergingen. De ene groep deelnemers kreeg naast standaardzorg, toegang tot een e-Health programma bestaande uit online educatievideo’s en videoconsulten ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting. De andere groep kreeg standaardzorg. Vergeleken werd wie in de zes weken na de operatie welke zorg nodig had. Het ging om zorg binnen en buiten het ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, huisartsbezoeken en advies van diëtisten.

Minder angst en bezorgdheid

Patiënten die toegang hadden tot e-Health gebruikten minder vaak en veel minder zorg. Deze studie is het eerste bewijs dat digitale voorlichting kan helpen om het gebruik van gezondheidszorg  – en dus kosten – te verminderen. Door de vergrijzing wordt in de nabije toekomst een enorme behoefte aan zorg verwacht. Onderzoeker Gijs van Steenbergen van het Catharina Ziekenhuis: “Onze resultaten bewijzen dat een e-Health programma kan bijdragen om de gezondheidszorg financieel gezond te houden.”

Onderzoeker Gijs van Steenbergen van het Catharina Ziekenhuis: “Onze resultaten bewijzen dat een e-Health programma kan bijdragen om de gezondheidszorg financieel gezond te houden.”

De voorlichtingsvideo’s zijn ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, patiëntvertegenwoordigers en artsen. In de videoconsulten beantwoorden patiënten aanvullende vragen en worden onzekerheden besproken. Vermoedelijk kunnen patiënten dankzij de educatieve video’s en videoconsulten beter omgaan met de gevolgen van de operatie en vermindert de voorlichting hun angst en bezorgdheid.

Einde aan onvolledige, onnauwkeurige informatie

“Vaak herinneren patiënten zich niet meer welke informatie zij voor de operatie of bij ontslag hebben gekregen. Vaak is deze informatie daardoor voor hen onvolledig en weten patiënten niet welke lichamelijke activiteit na ontslag is toegestaan of met wie zij contact moeten opnemen in geval van klachten”, verduidelijkt Van Steenbergen. “Patiënten kunnen informatie gaan opzoeken op internet; deze informatie is echter niet gecontroleerd en soms onnauwkeurig. Omdat geplande zorg pas weken na de operatie op gang komt, kunnen tegenstrijdige adviezen onzekerheid in de hand werken, wat tot meer zorggebruik leidt en het herstel belemmert.” 

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift JMIR Publications. Op dit moment werkt  het Catharina Hart- en Vaatcentrum een e-Health-strategie uit voor de dagelijkse praktijk.

Subsidie

Het Catharina Ziekenhuis heeft twee subsidies van 3 miljoen euro van ZonMw gekregen voor complexe zorg rondom darmkanker en hart- en vaatziekten. Het Hart- en Vaatcentrum wil met de 3 miljoen euro subsidie het centrum zijn rol als koploper bij de ontwikkeling en implementatie van medische innovaties verder versterken. De subsidie wordt ingezet om onderzoek te doen naar technologische innovaties en beslissingsondersteuning op basis van kunstmatige intelligentie. Met name op het gebied van preventie, verbeterde uitkomsten en kostenbeheersing bij 3 veelvoorkomende hartaandoeningen: verstopte kransslagaderen, vernauwde hartklep en boezemfibrilleren.