Primeur Benelux: bijzondere implantatie hartklepprothese in twee patiënten Amsterdam UMC

Deze week heeft in het Hartcentrum van Amsterdam UMC bij twee patiënten een succesvolle implantatie van de ‘Venus P-Valve’ hartklepprothese plaatsgevonden. Interventiecardiologen Rob de Winter, Marcel Beijk en kindercardioloog Bart Straver voerden deze procedure uit via een hartkatheterisatie. De ernstige lekkage in het hart van beide patiënten is daarmee verholpen.

De Venus P-Valve is een hartklepprothese voor de longslagaderklep. Met een hartkatheterisatie wordt de prothese via de lies geïmplanteerd in het hart. Bijzonder aan de hartklep is dat deze beschikbaar is in maten die ruimer zijn dan de gangbare hartklepprotheses. Dat is noodzakelijk om bijvoorbeeld patiënten met een aangeboren hartaandoening te kunnen behandelen.

Lekkage volledig verdwenen

De eerste procedure werd uitgevoerd bij een volwassen patiënt met een aangeboren hartaandoening. De tweede procedure werd uitgevoerd bij een patiënt die op latere leeftijd een hartklepaandoening ontwikkelde. Bij beide patiënten was er sprake van ernstige lekkage van de longslagaderklep, waardoor zij veel klachten hadden: weinig energie en veel last van vocht vasthouden. Open-hartchirurgie gaf een te hoog risico voor de patiënten en de longslagaders waren te groot voor de gangbare klepprotheses. De implantaties zijn succesvol verlopen: bij beide patiënten is de lekkage volledig verdwenen.

Het was de eerste keer dat een dergelijke procedure in de Benelux werd uitgevoerd. Met de toevoeging van deze vaardigheid om de nieuwe hartklepprotheses via een hartkatheterisatie te implanteren vergroot Amsterdam UMC de mogelijkheden voor het behandelen van patiënten met een aangeboren en verworven hartaandoening.

Fotografie: Amsterdam UMC