Lotgenotencontact

Hartgroep Activiteiten

Lotgenotencontact 

Lotgenotencontact voor hartpatiënten is een belangrijk aspect van het herstelproces en kan een positieve invloed hebben op de psychische gezondheid. Het kan mensen helpen om gevoelens van isolatie en eenzaamheid te verminderen en ervaringen te delen met anderen die vergelijkbare situaties hebben meegemaakt.

De Hartgroep biedt verschillende mogelijkheden voor lotgenotencontact aan voor hartpatiënten en hun naasten. Zo organiseert de Hartgroep bijeenkomsten waar mensen met hartproblemen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Deze bijeenkomsten kunnen variëren van informele koffieochtenden tot thema-avonden waarbij een specifiek onderwerp centraal staat, zoals voeding of beweging.

Ook biedt de Hartgroep online mogelijkheden voor lotgenotencontact, zoals een besloten Facebookgroep waar mensen hun verhaal kunnen delen en steun kunnen vinden bij anderen. Daarnaast is er een forum op de website van de Hartgroep waar mensen vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen uitwisselen.

Het lotgenotencontact kan mensen helpen om hun emoties te uiten en te verwerken, en kan een gevoel van hoop en optimisme creëren. Het kan ook een bron van informatie en advies zijn, aangezien mensen die vergelijkbare situaties hebben doorgemaakt, vaak nuttige tips kunnen geven en ervaringen kunnen delen over het omgaan met hartproblemen.

Kortom, lotgenotencontact voor hartpatiënten kan een waardevolle aanvulling zijn op het herstelproces en kan mensen helpen om zich gesteund en begrepen te voelen. De Hartgroep biedt verschillende mogelijkheden voor lotgenotencontact aan, zowel offline als online, zodat mensen kunnen kiezen wat het beste bij hen past.

Lotgenotencontact 2.0

Hybride en digitale lotgenotencontact bijeenkomsten.

Post COVID-19 hebben wij Lotgenotencontact 2.0 in stand gehouden. Feitelijk houdt dit in dat de contacten nu tevens verlopen via het Zoom platform. Nu alle beperkende maatregelen definitief zijn opgeheven gaan bijeenkomsten in persoon gewoon door, door dit tevens via Zoom aan te bieden onstaan er hybride bijeenkomsten.

Wat zijn lotgenotencontacten?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Er zijn mensen net zoals jij, lotgenoten genaamd, die vaak precies begrijpen wat jij bedoelt en hoe jij je voelt. Indirect, en wellicht ook direct, ontlast je hiermee ook jouw eigen omgeving, want die weten onderhand ook wel hoe jij je voelt en zullen net als die zorgverleners ook niet meer zo goed naar je luisteren als in het begin, tenzij er opeens iets ‘anders’ aan de hand is en je directe zorg nodig hebt. Deelnemen aan lotgenoten bijeenkomsten kan dus dubbel positief zijn, voor zowel jezelf als je directe omgeving.

Waar het op neer komt is dat je elkaar kunt helpen door vaak alleen maar te luisteren en je eigen ervaringen of inzichten te delen (is niet verplicht) om daarmee de ander te kunnen helpen. Praten over je aandoening, beperkingen en dagelijkse beslommeringen kunnen je helpen beter om te gaan met je situatie en om van elkaar te leren. Dit is mogelijk door met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten te praten, onder leiding van een gespreksleider en een ervaringsdeskundige.

Stuur een e-mail naar: lotgenoten@hartgroep-nl