Bloedtest kan mogelijk kans op ziektes als hartfalen en dementie voorspellen
Onderzoekers hebben een speciale bloedtest ontwikkeld die de ‘leeftijd’ van je organen bepaalt. Daarmee kunnen artsen het risico op bepaalde ziektes, zoals hartfalen en dementie, voorspellen. Hoewel de studie zich nog in een vroeg stadium bevindt,…
Dit kun je doen voor een ander die eenzaam is
Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Om te voorkomen dat dat serieuze gevolgen heeft voor de gezondheid, is het volgens deskundigen goed als mensen meer naar elkaar omkijken. Dit is wat je kunt doen voor iemand…
Hoe betrouwbaar zijn sporthorloges, stappentellers en andere wearables?
Sporthorloges, stappentellers, slimme bloeddrukmeters en slaapbanden brengen onze gezondheid steeds meer in kaart. In de rubriek Gezond of niet duikt NU.nl in een onderwerp waar verwarring over bestaat. Hoe betrouwbaar zijn al die wearables? Naar schatting…
Lopen topsporters meer risico op hartproblemen?
De wielerwereld is in september opgeschrikt door verschillende incidenten. Zo kreeg de 32-jarige Wesley Kreder een hartaanval en werd de 27-jarige Nathan Van Hooydonck onwel. Cardioloog Tineke van den Berg van HartKliniek begrijpt dat het tot…
Emma kreeg op haar 13e een donorhart, over twee jaar is ze arts
De 23-jarige Emma Davids onderging op haar 13e een harttransplantatie in het Erasmus MC Transplantatie Instituut. Nu is ze vijfdejaars student geneeskunde. ‘Als je zelf patiënt bent, weet je hoe het is om in het bed…
Nu te zien: harten en vaten in het Natuurhistorisch
In het Natuurhistorisch Museum is een nieuwe tentoonstelling geopend in samenwerking met het Erasmus MC: ’Komt een Leeuw bij de dokter, hart & vaten bij mens & dier’. ‘Het hart zit eigenlijk ontzettend slim in elkaar.’…
Wandelen in vrije tijd verdubbelde tijdens coronalockdown
Grootste toename bij mensen die in een aantrekkelijke omgeving wonen Dat mensen meer wandelen in een aantrekkelijke omgeving is nu veel overtuigender aangetoond dan voorheen, dankzij een studie van het Radboudumc in de unieke setting van…
Decafé, cichorei of rooibos? Dit zijn alternatieven voor de koffieleut
Sommige koffiedrinkers slurpen de hele dag bakkies troost zonder daar veel last van te hebben, maar bij anderen gaat de bijbehorende cafeïnekick over in trillerigheid en duizeligheid. Met welke drankjes kun je een koffieverslaving temperen? Nederlanders…
Nieuwe meting van een hartecho geeft meer informatie over hartschade na kinderkanker
Verminderd functionerende hartspier beter in beeld Een nieuwe meting in hartechografie bij volwassenen die op kinderleeftijd kanker hebben gehad, geeft nieuwe informatie over eventuele hartschade. Deze methode meet de samentrekking van de hartspier in plaats van…
Hoe beïnvloedt stress de kans op hart- en vaatziekten?
Ruim tien miljoen euro voor Amerikaans-Nederlands onderzoek Psychosociale stress heeft een grote invloed op het leven van mensen, ook omdat het een kritieke risicofactor kan zijn voor hart- en vaatziekten. Met een subsidie van $11,5 miljoen…
Kinderhartcentra gaan samenwerken om niet te hoeven sluiten: ‘Coronatijd heeft nodige veranderd’
De universitaire medische centra in Leiden, Amsterdam en Utrecht gaan als één team verder op het gebied van academische hart- en kinderzorg. Daarmee komen ze zelf met een alternatief voor de concentratie van de kinderhartzorg, dat…
Pauzeknop voor concentratie kinderhartchirurgie?
In een kort geding bepaalt de rechter vandaag of de voorgenomen concentratie van kinderhartchirurgie in Rotterdam en Groningen in volle vaart door kan gaan. Drie andere ziekenhuizen vragen om ‘de pauzeknop’ in te drukken. De rechtszaak…
Zo gezond is (vette) vis: ‘Sommige vissoorten bevatten erg veel zout’
De Hollandse nieuwe is weer te koop en het mosselseizoen staat op punt van beginnen. Maar hoe goed is vette vis voor je? “Meer dan één keer in de week levert geen gezondheidswinst op.” “Vis, schaal-…
Luis redt soms wel twintig levens per dag
Luis Baptist Herrera is verpleegkundige op de interventiecardiologie van het Erasmus MC. Een waanzinnig stoer vak, vindt hij. ‘De adrenaline giert regelmatig door mijn lijf.’ Luis Baptist Herrera (31), geboren Dominicaan, bracht zijn jeugd door op…
Eindelijk vakantie, en dan word je ziek: hoe kan dat?
Eindelijk op vakantie na een drukke periode op het werk en dan ineens ziek worden? Je bent niet de enige. Van de Nederlanders heeft 2 à 3 procent last van deze zogeheten vrijetijdsziekte. Wat is dat…
Natte sokken voor een koel hoofd: dit zijn jullie tips tegen plaknachten
De eerste zomerse dag was vrijdag een feit. En er komen meer warme dagen aan. Mensen die dit weekend in een festivaltentje slapen of gewoon thuis op de zolderkamer treffen maatregelen voor een goede nachtrust. Op…
Mensen met slaapproblemen hebben meer kans op een beroerte
Mensen met slaapproblemen zoals slapeloosheid hebben meer kans op een beroerte dan mensen die een goede nachtrust hebben. Hoe meer problemen iemand heeft met slapen, hoe groter de kans op een beroerte. Mensen jonger dan vijftig…
Hier kun je aankloppen voor financiële, sociale of mentale hulp
Een op de tien volwassenen heeft te maken met opstapelende mentale problemen. Om hulp vragen kan moeilijk zijn, zeker als je niet weet waar je terechtkunt. Veel problemen ontstaan door zorgen om geld. Door de hoge…
Helft jonge mantelzorgers ervaart klachten in dagelijks leven
Meer dan de helft van de mantelzorgers tussen de 18 en 25 jaar ervaart negatieve gevolgen in hun dagelijks leven als gevolg van het opgroeien met een chronisch ziek familielid. Hinke van der Werf schreef een…
Waarom het kabinetsplan om Nederland te laten afvallen niet werkt
De overheid presenteerde vijf jaar geleden een ambitieus Nationaal Preventieakkoord om overgewicht aan te pakken. Maar het aandeel jongvolwassenen met obesitas blijft groot, zo bleek donderdag. Wat gaat er mis? En hoe zouden we het probleem…
Oratie Monique Haak: Echo’s van een Toekomst
Blijkt uit een echo dat een foetus een (hart)afwijking heeft, dan staan ouders voor moeilijke keuzes. Inzicht in de toekomst van hun kind op korte en lange termijn is dan letterlijk van levensbelang. Ten onrechte scoort…
Brede maatschappelijke steun voor euthanasie
De steun voor zelfbeschikking over het eigen leven en de dood is groter dan ooit. Zestig procent van de Nederlanders vindt dat iedereen dit recht moet hebben. In 2016 en 2010 was dit respectievelijk 53 en…
Grote verschillen in hoge bloeddruk tussen diverse groepen in de Nederlandse bevolking
De afgelopen 10 jaar deden meer dan 25.000 inwoners van Amsterdam mee aan grootschalig onderzoek van Amsterdam UMC. Hierdoor is het mogelijk om etnische en genetische verschillen bij verschillende ziekten te bestuderen. Hoge bloeddruk is één…
Draadloze pacemaker geschikt gemaakt voor alle patiënten
Jaarlijks krijgen wereldwijd meer dan 1 miljoen mensen een pacemaker. Tot nu toe kon slechts 20% van de patiënten een draadloze versie krijgen. Een internationaal consortium onder leiding van Amsterdam UMC ontwikkelde een verbeterde versie die…
Thuismonitoring van patiënt met hartfalen halveert aantal ziekenhuisopnamen
Door bij patiënten met chronisch hartfalen een sensor in hun longslagader te plaatsen en die op afstand uit te lezen halveert het aantal ziekenhuisopnamen. Ook hebben de patiënten een beter leven doordat de arts eerder kan…
Hoe herstel je een beschadigd hart: nieuw mechanisme achter hartregeneratie in zebravissen ontdekt
Hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak doordat het hart een beperkte capaciteit heeft zichzelf te herstellen. Anders dan mensen kunnen zebravissen hun hart wel herstellen na schade. Figuur 1: Gestructureerde, volwassen hartspiercellen…
‘Dankzij mijn hartoperatie ben ik misschien wel topsporter geworden’
Shorttracker Yara van Kerkhof reist drie dagen per week van Heerenveen naar Rotterdam om in het Erasmus MC Sophia onderzoek te doen naar thuismonitoring van jonge hartpatiënten. Als kind onderging ze zelf ook een openhartoperatie. ‘Ik…
‘Wegwerporgaan’ moederkoek herbergt een schat aan informatie
De placenta herbergt een potentiële schat aan informatie over de gezondheid van de baby die erin tot wasdom kwam. Dr. Michelle Broekhuizen pluist honderden placenta’s uit in het Placenta Lab van het Erasmus MC. Ze promoveerde…
Primeur Benelux: bijzondere implantatie hartklepprothese in twee patiënten Amsterdam UMC
Deze week heeft in het Hartcentrum van Amsterdam UMC bij twee patiënten een succesvolle implantatie van de ‘Venus P-Valve’ hartklepprothese plaatsgevonden. Interventiecardiologen Rob de Winter, Marcel Beijk en kindercardioloog Bart Straver voerden deze procedure uit via…
Erasmus MC verheugd over besluit concentratie kinderhartchirurgie
De Raad van Bestuur van het Erasmus MC is verheugd over het definitieve besluit van de minister van VWS om operaties en interventies voor volwassenen en kinderen met aangeboren hartafwijkingen te concentreren in twee centra: het…
Bloedstolsel verwijderen na herseninfarct is bij meer patiënten zinvol
Een stolsel verwijderen na een herseninfarct is tot 24 uur na het ontstaan van klachten zinvol. Dat blijkt uit onderzoek van het CONTRAST consortium waarin 18 Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, samenwerken. Tot nu toe…
CardioVascular Biomechanics Lab gouden greep voor ingenieurs, artsen én patiënt
Cardiologen, neurologen en radiologen van het Erasmus MC werken samen met Delftse wetenschappers en studenten. In het CardioVascular Biomechanics Lab (CVBL) doen ze onderzoek naar de biomechanica van het hart en bloedvaten. Door deze samenwerking kunnen…
Stichting Pace Makers
Stichting Pace Makers is dé tempomaker en verbinder in het onderzoek naar endocarditis, de kennisdeling van informatie over endocarditis en de bewustwording onder de risicogroepen. De stichting is in 2022 opgericht ter nagedachtenis aan Ellie Vollebregt-Vermeer,…
Ziekte beter begrijpen met nagebootst mensenhart
Boots in een laboratorium het menselijk hart na. Voeg aan het model een eiwit toe. Kijk hoe vervolgens een ziekte ontstaat en zich ontwikkelt. In een notendop is dit de manier waarop onderzoekers en artsen binnen…
Kom je sneller aan als je na 8 uur ‘s avonds eet?
Na 8 uur ‘s avonds kun je maar beter niet meer eten. Als je op gewicht wil blijven, tenminste. Je lichaam gaat vanaf dat tijdstip namelijk in de spaarstand. Maar klopt dat eigenlijk wel? Ergens klinkt…
Ruim 1000 patiënten per jaar krijgen ‘onnodig’ defibrillator
Meer dan duizend hartpatiënten per jaar krijgen een interne defibrillator (ICD) terwijl het de vraag is of ze die nodig hebben. Het apparaat helpt niet altijd om overlijden te voorkomen, terwijl wel flinke complicaties kunnen optreden…
Pasgeboren dochter Nienke Plas geopereerd aan hart
De pasgeboren dochter van Nienke Plas ligt in het ziekenhuis. Het meisje, dat in november ter wereld kwam, is met spoed geopereerd aan haar hart. “Aangeboren hartafwijking noemen de dokters het”, schrijft de YouTuber zaterdag op…
Boosten voedingssupplementen je weerstand of kan je ze beter links laten liggen?
Met de r in de maand gaan we massaal aan de voedingssupplementen. Maar heb je al die pillen wel nodig voor een optimale weerstand? Voor vrijwel ieder vitaminetekort bestaat een pilletje. Tenminste: als we de fabrikanten…
Dit kun je doen tegen spataderen: ‘Tegenwoordig kunnen ze worden dichtgebrand’
Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb spataderen, valt daar iets aan te doen? Huisarts Tamara de Weijer: “Mensen die staand werken, hebben een grotere kans op spataderen.” Wat…
Reactie op NZa impactanalyse kinderhartcentra
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 6 december de Rapportage impactanalyse concentratie interventies bij patiënten met een aangeboren hartafwijking gepubliceerd. Deze analyse is in opdracht van de minister uitgevoerd, zodat hij de impact kan laten meewegen…
Hart en Vaat Instituut geopend
De impact van hart- en vaatziekten verlagen. Dat is het doel van het op 1 december 2022 officieel geopende Erasmus MC Hart en Vaat Instituut. Het Instituut wil internationaal toonaangevend zijn met preventie- en behandelinnovaties en…
Zoutbeperkt eten helpt tegen schadelijke bijwerking kankergeneesmiddel
Een zoutbeperkt voedingspatroon kan voorkomen dat patiënten een te hoge bloeddruk krijgen van bepaalde antikankermiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Kanker Instituut. Het gaat om antikankermiddelen met VEGF-remmers, waarvan hoge bloeddruk een bekende…
Publiekslezing: onzichtbaar hartfalen, op zoek naar betere diagnostiek en behandeling
Vanavond om 19:30 geven cardiologen Laura Meems en Daan Westenbrink een online publiekslezing over ‘onzichtbaar’ hartfalen, een vorm van hartfalen die moeilijk vast te stellen is. Bij patiënten met hartfalen kan het hart niet genoeg bloed…
Afwijking aan hartklep geeft geen verhoogd risico op hartstilstand
Onderzoek laat zien dat afwijking vaak voorkomt en ongevaarlijk is Een afwijking in de aanhechting van de hartklep tussen de linkerboezem en linkerkamer is helemaal niet abnormaal. Mensen met deze afwijking hebben niet meer kans op…
IGJ: ‘Zorg in Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden goed en veilig’
Er is goede en veilige zorg bij het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL). Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vastgesteld tijdens een bezoek aan het CAHAL, locatie LUMC. Het CAHAL, een samenwerkingsverband van het Leids…
Kinderhartchirurgen UMCG opereren in Suriname
Een team van het UMCG gaat naar Suriname om daar 7 hartoperaties bij kinderen uit te voeren. Deze medische missie staat onder leiding van kinderhartchirurg Ryan Accord, die samen met zijn team gespecialiseerd is in de…
Ook kinderen krijgen trombose, vroegtijdig herkennen is cruciaal
Researchverpleegkundige Anke Jongmans (l) en kinderarts-hematoloog Heleen van Ommen (r) willen meer aandacht voor kindertrombose. Trombose bij kinderen vroeg herkennen en zo vertraging in behandeling voorkomen, kan levens redden. Het thema van Wereld Trombose Dag in…
UMCG dottert met robot nóg preciezer en veiliger
In het UMCG kunnen patiënten nu worden gedotterd met een robotarm. Dat is goed voor de patiënt, want het dotteren gebeurt zo nog nauwkeuriger en veiliger. En het is beter voor de cardioloog want die krijgt…
Wetenschappers nodigen heel Nederland uit voor onderzoek naar hart- en vaatziekten
Inzicht in je gezondheid krijgen en tegelijkertijd de wetenschap een handje helpen? Het kan met de nieuwe app ‘Mijn Hart Telt’, gemaakt door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het National eHealth Living…
Steunhart: operatie in Rotterdam, controles in Eindhoven
Een steunhart, ook Left Ventricular Assist Device of LVAD genoemd, is een pomp die de functie van de linkerhartkamer overneemt. Het Erasmus MC en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn een samenwerking gestart bij de zorg…
Rijnstate werkt aan betere voedingszorg hartpatiënten
Voed je beter – dat is de naam van een project in Arnhem waarin de langetermijneffecten van een gezond eetpatroon op de brede gezondheid van hartpatiënten wordt onderzocht. De Alliantie Voeding in Zorg voert het onderzoek…
Digitale voorlichting verlaagt zorgkosten bij hartpatiënten
Vermoedelijk minder angst en bezorgdheid bij hartpatiënten die gebruik maken van e-Health. Hartpatiënten die na een omleidingsoperatie toegang hebben tot digitale voorlichting (e-Health) gebruiken na deze ingreep minder vaak zorg. Ook voelen patiënten zich sneller beter.…
Afwijking aan hartklep geeft geen verhoogd risico op hartstilstand
Het project omtrent de thuisbehandeling van patiënten met endocarditis (een ontsteking aan de binnenkant van het hart en de hartkleppen) verloopt succesvol. Sinds begin 2022 konden twaalf patiënten die normaal langdurig in HMC aan het infuus…
Hulp bij diagnose hartklachten vrouwen
Onderzoekers van het UMC Utrecht, de Tilburg University en het Amsterdam UMC ontvingen een subsidie van 300.000 euro van ZonMw om de diagnose en behandeling bij vrouwen met mogelijke hartklachten te verbeteren. De onderzoekers gaan een…
Zet gedragsexperts eerder in voor een gezondere leefstijl
Campagnes om mensen hun leefstijl te laten veranderen hebben vaak geen succes. Het is moeilijk om mensen gezonder te laten eten of meer te laten bewegen. Twaalf gedragswetenschappers roepen daarom in een position paper op om…
NZa rapport kinderhartchirurgie uitgesteld
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft om uitstel gevraagd voor het opleveren van de impactanalyse over de toekomst van de kinderhartchirurgie. In februari 2022 debatteerde de Tweede Kamer met minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)…
Hulp bij diagnose hartklachten vrouwen
Luuk Otterspoor (midden): “In de negentiende eeuw hadden mensen veel meer chronische infecties en die leidden tot een hogere gemiddelde lichaamstemperatuur.” Onze gemiddelde lichaamstemperatuur daalt wereldwijd! Denken veel mensen nog dat 37 graden Celsius normaal is,…
Wanneer heb je koorts?
Luuk Otterspoor (midden): “In de negentiende eeuw hadden mensen veel meer chronische infecties en die leidden tot een hogere gemiddelde lichaamstemperatuur.” Onze gemiddelde lichaamstemperatuur daalt wereldwijd! Denken veel mensen nog dat 37 graden Celsius normaal is,…
Vijf vragen over leefstijl en preventie
We moeten allemaal gezonder leven en meer bewegen. Maar waarom eigenlijk? En wat is dat dan, gezond leven? En wat doet Amsterdam UMC rond dit thema? We vroegen het Hidde van der Ploeg, hoofd sectie Gezondheidsgedrag…
Stollingscentrum ontvangt ISO 9001 keurmerk
Het stollingscentrum van VieCuri heeft onlangs het kwaliteitscertificaat KIWA ISO 9001 uitgereikt gekregen. Daarnaast is het Stollingscentrum voor de landelijk geldende veldnormen van de Federatie Nederlandse Trombosediensten (FNT) gecertificeerd. Het Stollingscentrum staat voor kwalitatief hoogwaardige trombosezorg…
Hartgroep Oprichter heeft Corona
Onze oprichter Dr. Roso-Ruoff verdeeld zijn taken wegens hevige besmetting met COVID-19 en heeft aangegeven de komende weken dan ook niet terug te keren en vooral goed uit te zieken. Via social media is de onderstaande…
Wanneer het verstandig is om een hartfilmpje te laten maken
https://radboudumc.bbvms.com/p/default/c/4714963.html?inheritDimensions=true&autoPlay=true Tijdens het hardlopen stijgt de lichaamstemperatuur door de inspanning. Waar de gemiddelde lichaamstemperatuur in rust ongeveer 37°C is, kan deze tijdens inspanning stijgen tot 38 of 39°C. En soms zelfs nog hoger: als de temperatuur…
Specialistische operaties in het CAHAL: ‘Ze bieden zekerheid in onzekere tijden’
Stel je voor: je hoort als ouder dat je ongeboren baby een aandoening heeft die bijna nooit voorkomt. Vanwege de zeldzaamheid is de afloop onzeker. Wat doe je dan? Jody en Dennis van Lit kwamen voor…
Met oplopende coronacijfers is alertheid belangrijk
Landelijk, en ook in de regio Nijmegen, loopt het aantal besmettingen met het coronavirus weer op. Experts spreken uit dat de eerder voorspelde ‘zomergolf’ nu echt is begonnen. De stijging zal de komende maand zeker doorzetten.…
Bijeenkomst voor voormalige IC patiënten
IC Café Rijnmond 28 juni Na een opname op de intensive care (IC) volgt een herstelperiode buiten het ziekenhuis. Het is mogelijk dat patiënten of naasten klachten overhouden aan de IC-opname. Het IC-café Rijnmond organiseert bijeenkomsten…
Dokter moet blijven werken aan communicatie met patiënt
Klik hier Een medisch specialist moet zich een leven lang blijven bijscholen op zijn vakbekwaamheid. Maar die plicht zou eigenlijk ook moeten gelden voor zijn communicatieve vaardigheden. Daarvoor pleit reumatoloog dr. Laura Kranenburg, die 6 juli…
Annemieke (72) heeft genoeg van dubbele mantelzorg
Sommige mensen lijkt ook echt álles te overkomen. Neem nu de dochter én man van Annemieke van Zanten (72) uit het dorpje Hollandsche Rading. Ze zijn beiden zo hulpbehoevend dat vrijwel het hele leven van Van…
Hoe Paul Bosvelt met zijn hartinfarct omgaat
En toen lag Paul Bosvelt (52) ineens in de ambulance. ‘Ik ben zo blij dat mijn vriendin een stuk doortastender is dan ik’, zegt de technisch manager van Go Ahead Eagles. Een gesprek over angst, geluk…
Nico Blom benoemd tot voorzitter AEPC en themaleider ‘Aangeboren hartaandoeningen’ binnen ERN GUARD-Heart
Prof. dr. Nico Blom is benoemd tot voorzitter van de Association for European Paediatric and Congenital Cardiology (AEPC) en themaleider ‘Aangeboren hartaandoeningen (Congenital Heart Disease – CHD)’ binnen het European Reference Network (ERN) GUARD-Heart. Blom is als…
Huisartsen publiceren beter-niet-doen-lijst
Na de medisch-specialisten en de verpleegkundigen hebben nu ook de huisartsen een beter-niet-doen-lijst opgesteld. Het doel van deze lijst is het terugdringen van niet-passende zorg in de huisartsenpraktijk. Onderzoekers van het Radboudumc hebben in samenwerking met…
Meer inzicht in hartoperatie bij zwangere vrouwen
Het is beter om, waar het kan, een openhartoperatie bij een zwangere vrouw, uit te stellen tot na de bevalling. Dit verlaagt de risico’s voor het ongeboren kind. Indien dit niet mogelijk is, kan een keizersnede…
Speciaal spreekuur om hartpatiënten te laten meedenken over hun behandeling
Een 82-jarige patiënt heeft ernstige hartproblemen. Opereren is heel risicovol. Mogelijk moet de patiënt daarna de rest van zijn leven in een verzorgingshuis doorbrengen. Maar zonder operatie leeft de patiënt over 2 jaar niet meer. Wat…
Vermindering in hersendoorbloeding gekoppeld aan achteruitgang van hersenfuncties bij mensen met Alzheimer
Vooral hersengebieden betrokken bij geheugen en taakuitvoering zijn slechter doorbloed Bij patiënten met Alzheimer is een daling in doorbloeding van de hersenen gerelateerd aan een daling in cognitie. Hierbij is vooral de doorbloeding van bepaalde hersengebieden…
10 vragen aan vertrekkende cardioloog Angela Maas
‘Na mijn pensioen gaat mijn strijd zeker nog verder’ Op 22 april neemt prof.dr. Angela Maas afscheid van het Radboudumc. Een strijdbare en baanbrekende cardioloog die de cardiologische zorg voor vrouwen op de kaart heeft gezet.…
Groter risico op hartaanval bij grotere diameter van de aorta
De grootte van de diameter van de thoracale aorta is een risicofactor voor hartaanvallen en andere hart- en vaataandoeningen bij mannen en vrouwen. Hoe groter de diameter, hoe groter het risico, zo lijkt het. Vooral bij…
Zes onderzoekers krijgen beurs voor beter opsporen en behandelen hartziekten
De Hartstichting deelde onlangs 15 Dekkerbeurzen uit waarmee talentvolle onderzoekers een eigen onderzoekslijn kunnen opzetten. Zes van deze beurzen gingen naar Amsterdam UMC’ers. Hieronder een overzicht van de onderzoeken. Gevaarlijke hartritmestoornissen behandelen met straling Stralingstherapie is…
Miljoenensubsidie voor onderzoeken naar erfelijke hersenziektes, boezemfibrilleren en jonge criminelen
Het voorspellen, vertragen en genezen van erfelijke hersenziektes, het proefdiervrij ontwikkelen van medicijnen tegen boezemfibrilleren en het neurobiologisch beoordelen van jonge delinquenten: deze ambitieuze plannen van drie consortia geleid door Amsterdam UMC hebben een miljoenensubsidie gekregen…
Jodiumtabletten hamsteren vanwege dreiging in Oekraïne: heeft dat zin?
Vijf vragen aan nucleair geneeskundige Marcel Janssen van het Radboudumc Nu Poetin dreigt met nucleaire wapens en twee grote kerncentrales in Oekraïne in handen heeft, vrezen veel mensen een nucleaire ramp. Daarom hamsteren sommige mensen jodiumtabletten.…
Meer aandacht voor het vrouwenhart
Zorg dichterbij de patiënt Het Radboudumc en Maasziekenhuis Pantein Boxmeer gaan een verdere samenwerking aan op het gebied van cardiologie voor vrouwen. Patiënten kunnen hiervoor dus ook in het Maasziekenhuis terecht. De kennis over het vrouwenhart…
Toedienen bloedverdunners tijdens katheterbehandeling herseninfarct is onveilig
Bij een patiënt met een herseninfarct wordt het stolsel verwijderd via een dunne katheter die via de lies wordt ingebracht | Fotografie: Esther Morren Toediening van de bloedverdunners acetylsalicylzuur of heparine tijdens de katheterbehandeling van een…
Onderzoek vroeger opsporen hart- en vaatziekten
Landelijk onderzoek naar het vroeger opsporen van hart-, vaat-, nier- en suikerziekten Er komt een grootschalig onderzoek in vier regio´s om hart-, vaat-, nier- en suikerziekten onder 50 tot 75 jarigen vroegtijdig op te sporen. Doel…
Alles wat je moet weten over de (kinder)hartzorg in Noord-Nederland
De zorg van het UMCG voor patiënten met aangeboren hartaandoeningen is al 75 jaar van topkwaliteit. Het weghalen van deze zorg uit het UMCG is niet alleen zonde van alle jarenlange opgebouwde ervaring en expertise, het…
Veel gestelde vragen over kinderhartcentra
Eind 2021 heeft voormalig minister van VWS De Jonge besloten om de interventies bij kinderen en de hoogcomplexe interventies bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking te concentreren bij twee locaties, namelijk in het Erasmus MC en…
Meerjarig onderzoek naar de impact van long covid
Onderzoekers van het Erasmus MC gaan coronapatiënten die langdurig klachten houden meerdere jaren volgen. Daarbij kijken ze niet alleen hoe corona hun fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt, maar ook of en hoe patiënten hun werk en…
Vet op hart verslechtert prognose voor patiënten met hartfalen onafhankelijk van algehele obesitas
Vet op het hart zorgt voor een slechtere prognose voor patiënten met hartfalen. Het maakt hierbij niet uit of zij obesitas hebben. Dit blijkt uit een recente studie van Gijs van Woerden en Thomas Gorter, onderzoekers…
Artificial intelligence geeft digitale cardiologie een boost
Dr. ing. Nico Bruining is hoofd van de afdeling klinische en experimentele informatieverwerking en hoofdredacteur van European Heart Journal Digital Health | Foto door Esther Morren Voor alles wat met computers en cardiologie te maken heeft,…
Selenium beschermt tegen ontwikkelen van hartfalen en overlijden
Mensen die voldoende selenium in hun bloed hebben, hebben een lager risico om hartfalen te ontwikkelen. Ook blijken zij minder risico op overlijden te hebben, dan mensen die een tekort aan selenium hebben. Dit blijkt uit…
Snel zekerheid over een hartinfarct
Pijn op de borst, maar geen afwijkend hartfilmpje: moet deze patiënt met spoed naar het ziekenhuis? Het is een dilemma waar ambulanceverpleegkundigen en huisartsen dagelijks mee worstelen. Een innovatief pilotproject van VieCuri zorgt ter plekke voor…
Twee bestaande antivirale middelen werken ook tegen omikron-variant
De antivirale middelen molnupiravir en nirmatrelvir remmen een omikron-infectie. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek van het Erasmus MC. Zeker een combinatie van beide middelen lijkt een omikron-infectie goed te bestrijden. De resultaten zijn op 20 januari gepubliceerd…
Open gesprek voeren over wensen laatste levensfase: Waardevol voor patiënt, naaste én zorgverleners
Iemand die weet dat genezing niet meer mogelijk is, heeft vanzelfsprekend de nodige zorgen, maar zeker ook nog wensen en voorkeuren. Onder het motto ‘samen beslissen’ gaat de zorgverlener in VieCuri met patiënt en naaste(n) in…
De besmettelijke omikronvariant is aan een opmars bezig
De afgelopen dagen lijkt het aantal opnames in Nederlandse ziekenhuizen te stabiliseren, maar het RIVM verwacht dat de daling van het aantal opgenomen coronapatiënten niet lang meer zal aanhouden: “Het hoge aantal besmettingen zal ongetwijfeld leiden…
Wat is een herseninfarct en hoe herken je dat?
Mariska Bauer, de vrouw van Frans Bauer, werd afgelopen week getroffen door een herseninfarct: een bloedvat in haar hersenen raakte verstopt. Jaarlijks krijgen zo’n 40.000 mensen in Nederland een beroerte, waarvan het in driekwart van de…
Boosterprik maakt vaccinatiebewijs dat binnenkort verloopt direct weer geldig
Vaccinatiebewijzen krijgen binnenkort een verloopdatum en verlopen dan negen maanden na je volledige vaccinatie, maar met een boosterprik is hij direct weer geldig. Hoewel het RIVM zegt dat de booster pas na zeven dagen voldoende bescherming…
In deze plaatsen haal je (straks) een boosterprik zonder afspraak
Op steeds meer plekken kunnen mensen zonder afspraak binnenlopen om een boosterprik tegen COVID-19 te krijgen. Volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland is er op een toenemend aantal locaties ruimte over voor vrije inloop. Hieronder een overzicht…
Start campagne ‘Ik laat mij boosteren, u ook?’
De druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Hoe meer mensen gevaccineerd en geboosterd zijn, hoe minder kans op ernstige complicaties en ziekenhuisopnames. VieCuri wil mensen motiveren om zo snel mogelijk de boosterprik te laten zetten om…
17% van niet-gevaccineerden denkt dat vaccinatie-uitnodiging nodig is of vreest voor eigen risico zorgkosten
Eén op de zes niet-gevaccineerden wacht op een uitnodiging voor coronavaccinatie of denkt dat deze ten koste gaat van hun eigen risico, blijkt uit het Lifelines Corona-onderzoek onder ruim 23.000 deelnemers die half oktober gevraagd werd…
Complotdenkers zijn niet psychotisch, maar er zijn wél overeenkomsten
Complotdenkers hebben veel overeenkomsten met mensen die lijden aan paranoïde wanen. Bij zowel complotdenken als paranoïde wanen gaat het om een onjuiste, hardnekkige en soms bizarre overtuiging. Maar er zijn ook belangrijke verschillen. Zo vindt de…
Hart van Covid-patiënten onder de loep
Epidemioloog dr. Maryam Kavousi van het Erasmus MC heeft van de Hartstichting een subsidie gekregen om onderzoek te doen naar de invloed van Covid-19 op het hart. Kavousi richt zich met haar studie op patiënten die Covid-19 hebben gehad, maar die niet in het ziekenhuis hoefden te worden…
Concentratie kinderhartchirurgie in Erasmus MC en UMC Utrecht
Kinderhartoperaties en -interventies worden geconcentreerd in het Erasmus MC en het UMC Utrecht. Dat heeft demissionair minister De Jonge van VWS besloten. Ook volwassenen met aangeboren hartafwijkingen worden in deze centra geopereerd. Bestuursvoorzitter Erasmus MC Ernst…
Corona zelftest is niet geldig in het Erasmus MC
Heeft u (milde) COVID-klachten en wilt u het Erasmus MC bezoeken? Dan heeft u een negatieve testuitslag via een PCR test nodig. Corona zelftesten (antigeentesten) zijn minder nauwkeurig en worden daarom niet gebruikt in het Erasmus…
‘Onze kennis komt niet uit een boekje’
Geen vraag of verzoek is te gek voor de verpleegkundig consulenten van de afdeling kindercardiologie van het Erasmus MC Sophia. Zij zijn de steunpilaar voor kinderen met hartaandoening en hun ouders. ‘Aan ons vertellen patiënten soms…
Meeste kinderhartoperaties in 2020 uitgevoerd in Erasmus MC
In het Erasmus MC zijn in 2020 de meeste kinderhartoperaties uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Thoraxchirurgie. Van de vier centra waar aangeboren hartafwijkingen worden behandeld, voert het Thoraxcentrum van Erasmus MC…
Europese erkenning voor expertise van Erasmus MC in zeldzame hartaandoeningen
Het Erasmus MC sluit per 1 januari 2022 aan bij het European Reference Network (ERN) voor zeldzame aandoeningen van het hart. Het is een erkenning van de expertise in de behandeling van patiënten met zeldzame aangeboren…
‘Nog te weinig bekend over aangeboren hartafwijking en zwangerschap’
Kinderen krijgen is geen vanzelfsprekendheid voor vrouwen met een aangeboren hartafwijking. Hoogleraar Jolien-Roos Hesselink onderzoekt hoe dit toch veilig kan. ‘Ik besef hoe belangrijk dit is voor vrouwen.’ Tijdens een zwangerschap moet het hart vijftig procent…
CAHAL biedt al 25 jaar een leven lang zorg aan patiënten met aangeboren hartafwijking
Niet lang nadat het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) in 1995 opende, werd Yushika Giphart (24) er als baby opgenomen. Ook nu staat ze er nog onder behandeling bij onder anderen cardioloog Philippine Kiès. “Als er…
Artsen UMC Utrecht plaatsen eerste kunsthart bij patiënt in Nederland
Artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) hebben begin november voor het eerst in Nederland een kunsthart geplaatst bij een patiënt, meldt de Volkskrant maandag. De 54-jarige man leed aan ernstig hartfalen en kon niet langer…
Verzekeraars verhogen zorgpremies 2022 met enkele euro’s per maand
De zorgpremies stijgen ook in 2022 weer met enkele euro’s per maand. Bij de grote vier gaat de premie van de populairste verzekeringen met 3 tot 8 euro omhoog. Daarmee komt de stijging iets hoger uit…
RIVM meldt grootste aantal positieve tests sinds begin coronapandemie
Het RIVM heeft donderdag het grootste aantal positieve tests sinds het begin van de coronapandemie gemeld. In de afgelopen 24 uur testten 16.364 mensen positief op het coronavirus. Dat zijn er meer dan op 20 december…
OMT wil ingrijpende maatregelen en vervolgens 2G-beleid, kabinet overlegt nog
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionaire kabinet om twee weken “lockdownachtige maatregelen” in te zetten. Vervolgens zou het kabinet er goed aan doen de zogeheten 2G-regel in te voeren, zo melden ingewijden donderdag aan…
Een smartwatch die hartproblemen kan voorspellen: wenselijk of niet?
In de rubriek Gezond of niet duikt NU.nl in een onderwerp waar verwarring over bestaat. De nieuwste smartwatches kunnen hartfilmpjes maken die bruikbaar zijn in de spreekkamer van de dokter. Interessante informatie voor de arts, maar…
Vroege meting eiwit Lp(a) vermindert risico op hartinfarct
Dankzij het vroeg opsporen van het eiwit Lp(a) in het bloed van patiënten met hartproblemen, kunnen in de toekomst onder andere hartinfarcten worden voorkomen. Amsterdam UMC meet inmiddels standaard het Lp(a)-gehalte van deze patiënten. Arts-onderzoeker Nick…
Limburgse ziekenhuizen luiden alarmbel: ‘Code zwart dreigt door toestroom coronapatiënten’
Vijf Limburgse ziekenhuizen waarschuwen voor een zorginfarct. Volgens de ziekenhuisbestuurders dreigt ‘code zwart’ in de zorg en zou een verdere toestroom van coronapatiënten het zorgsysteem doen vastlopen. ‘We zijn ervan overtuigd dat andere delen van Nederland…
Gevaccineerde moet zich nu wél laten testen na contact met besmette persoon
Als je gevaccineerd bent en je bent in contact geweest met iemand die besmet is met het coronavirus, dan is het strenge advies om je direct te laten testen. Op de vijfde dag doe je een…
Zo groot/klein is de kans om als (on)gevaccineerde in het ziekenhuis te komen
Wie gevaccineerd is, heeft bijna twintig keer minder kans om met corona in het ziekenhuis te belanden dan wie niet is ingeënt. Op ic-afdelingen is het verschil nóg groter. Wel lijken de vaccins de afgelopen tijd…
Coronavirus lijkt weinig effect te hebben op onze levensverwachting
(NU.nl) Door de uitbraak van COVID-19 zijn sinds begin vorig jaar veel meer mensen overleden dan gebruikelijk, maar dat zal op de lange termijn weinig effect hebben op de levensverwachting van 65-jarigen. Het Centraal Bureau voor…
Landen mogen coronapil met spoed inzetten, vooruitlopend op goedkeuring
(NU.nl/ANP) Europese landen kunnen de coronapil van farmaceut MSD alvast gaan gebruiken voordat het hele goedkeuringsproces is afgerond. Dat heeft het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam donderdag laten weten. De organisatie zegt bereid te zijn om…
Hartstichting investeert in LUMC-onderzoek naar kou als wapen tegen hart- en vaatziekten
De Hartstichting financiert samen met haar Britse evenknie de COOLBAT-studie waaraan onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bijdraagt. Doel is om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen door gebruik te maken van…
Medische Publieksacademie: Behandeling van boezemfibrilleren
Op dinsdag 2 november geven Yuri Blaauw (op de foto) en Bart Mulder een lezing over de behandeling van boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren komt heel veel voor en patiënten kunnen hier veel last van hebben. Yuri Blaauw en…
Hartchirurgie in de knel door volle ic’s: al vierduizend patiënten in de wacht
Hartchirurgie in de knel door volle ic’s: al vierduizend patiënten in de wacht (NU.nl) – Volgens de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) zijn er bijna vierduizend patiënten die geen behandeling hebben gekregen sinds de uitbraak van…
Stan (15) had een lekkende aortaklep
Veel last had de 15-jarige Stan niet van zijn lekkende aortaklep. Maar om problemen voor te zijn, werd de klep gerepareerd tijdens een hartoperatie in het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia. ‘Het infuus vond ik…
World Mental Health Day
Elk jaar staan wij en vele andere op 10 oktober stil bij World Mental Health Day. Een dag die wereldwijd centraal staat voor de vele jongeren en volwassen die strijden met mentale klachten of problemen. Wij…
Start landelijke studie naar hartschade na corona
Hoe vaak komt hartschade voor na COVID-19 en wat zijn de gevolgen daarvan? En wat kunnen we doen om hartschade te voorkomen? Deze vragen staan centraal bij de landelijke studie DEFENCE. Binnen het onderzoek worden verschillende onderzoeken…
Smartwatch spoort hartritmestoornissen op
Smartwatch spoort hartritmestoornissen op (UMC Utrecht) – Met een smartwatch hartaandoeningen voorspellen vóórdat je klachten krijgt? Het kan al, volgens cardioloog Ivo van der Bilt. Samen met TU Delft en UMC Utrecht doet Ivo onderzoek naar…
Nieuw logo voor de Hartgroep
Nieuw logo voor de Hartgroep Met het 5 jarig bestaan van Stichting Hartgroep Nederland, hoort ook een nieuw en volwassen logo en huisstijl. Het bestuur van Hartgroep Nederland heeft ontwerp en design bureau CreasolConcepts uit Rotterdam…
TV programma zoekt mensen
Tv-programma zoekt mensen op de wachtlijst voor transplantatie In het televisieprogramma ‘De 100: Wachten op een donor’ (NPO1/EO) worden mensen gevolgd die op de wachtlijst staan voor een donororgaan- of weefsel.Naast de deelnemers die op dit…
Dag van de Mantelzorg
10 November Dag van de Mantelzorg 2020 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag laten we zien dat heel Nederland mantelzorgers waardeert. Ruim twintig jaar geleden nam MantelzorgNL het initiatief voor de…
Klachten bij hartfalen
Meest voorkomende klachten Bij hartfalen gaat je hart langzaam achteruit. In het begin merk je er weinig van. Maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij inspanning, later ook in rust. De ene…
Nieuwe website
Nieuwe website per 1 november online. Wij hebben het genoegen u onze nieuwe Hartgroep website te mogen presenteren. Deze website is ontworpen door de designers van CreasolConcepts te Rotterdam. Het was na 5 jaar de hoogste…
Mantelzorg en het coronavirus
Mantelzorg in Coronatijd Als mantelzorger wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? Mag ik (weer) op bezoek bij mijn naaste…
Risico op voorstadium hartfalen door zwangerschapsvergiftiging
Bij een kwart van de vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, zijn al voortekenen van hartfalen aanwezig. Deze vrouwen lopen ook een groter risico op andere hart- en vaatziekten in de toekomst. Dat concludeert Nicki Breetveld na haar…
Mondmaskers én hoe gebruik je deze correct.
Er is al een langere tijd een discussie gaande over het gebruik van mondmaskers en dan met name over het nut van het gebruik ervan. Vandaag heeft het kabinet geadviseerd om in het hele land mondneusmaskers te gebruiken,…
Door Corona zijn alle activiteiten wederom afgelast.
Het bestuur van de Hartgroep heeft in een crisisoverleg besloten om alle activiteiten in alle provincies tot nader bericht per direct af te gelasten tot maart 2021. In navolging van het bericht van onze Minister-President Mark Rutte…
Minder complicaties door vroeg ingrijpen bij boezemfibrilleren
Grootschalige internationale studie in 135 ziekenhuizen bij bijna 2.800 patiënten levert bewijs Vroegtijdige behandeling van een chronische hartritmestoornis vermindert het risico op ernstige cardiovasculaire complicaties en overlijden. Dit in tegenstelling tot het alleen monitoren en bestrijden van symptomen zoals…
Nieuwe minimaal invasieve operatie biedt de nodige voordelen voor patiënten
In één operatie aderverkalking en hartritmestoornis behandeld Met behulp van een nieuwe methode kunnen patiënten van het Maastricht UMC+ in één operatie worden behandeld aan zowel vaatlijden (aderverkalking) als aan een hartritmestoornis. Dit gebeurt door slechts een…
Wanneer het verstandig is om een hartfilmpje te laten maken
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wanneer is het maken van een hartfilmpje nodig? De Vaal: “Als je met pijn…
CardioMEMS in basispakket voor hartfalen
Vanaf 1 april wordt CardioMEMS voorwaardelijk vergoed in het basispakket voor patiënten met hartfalen. Het gaat om patiënten die deelnemen aan onderzoek geleid door cardioloog dr. Jasper Brugts. Brugts: “Met een geïmplanteerde sensor kunnen patiënten op…
Vijftig DNA-plekken beïnvloeden hartziekten
Onderzoekers van het UMC Utrecht vonden vijftig plekken in het DNA die van invloed zijn op de PQ-tijd op een hartfilmpje. De PQ-tijd geeft de elektrische prikkelvorming in de boezems weer. Deze ontdekking geeft onderzoekers inzicht…
Innovatieve behandeling hoge bloeddruk succesvol
Uit onderzoek van het UMC Utrecht e.a. blijkt dat een nieuwe behandeling effectief de bloeddruk verlaagt. Het betreft de plaatsing van een stent-achtig implantaat in de halsslagader. Direct na plaatsing daalt de bloedruk fors. De resultaten…
Keuze voor goed ziekenhuis na hartaanval zou levensduur kunnen verlengen
Hoogwaardige zorg na een hartaanval kan de levensduur tot ruim een jaar verlengen, stellen Amerikaanse onderzoekers. Zij onderzochten de gegevens van 120.000 patiënten die tussen 1994 en 1996 behandeld werden na een hartaanval, in vele honderden…
Laat dineren verhoogt de kans op hoge bloeddruk
Kort voor het slapengaan avondeten verhoogt waarschijnlijk de kans op hoge bloeddruk en daarmee hartziektes. Cardiologen van de Turkse Dokuz Eylül universiteit onderzochten 721 mensen met een hoge bloeddruk, meldt The Telegraph. Bijgehouden werd wat ze…